News

ΕΛΕΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
"Veritas Regained"

picture picture picture picture picture

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ελένης Παυλοπούλου με τίτλο “Veritas Regained”


"Ένας καιρός θα 'ρθεί να κελαηδήσουμε όρθιοι
και στην ομορφιά γενναίοι.
Αργά-γρήγορα
τα πουλιά θα μας εξημερώσουν."*

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ελένης Παυλοπούλου με τίτλο «Veritas Regained». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 8μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Ιουνίου.

Η ενότητα Veritas Regained αποτελείται από έναν κύκλο έργων με αφετηρία τα σύγχρονα δράματα και τις συμφορές στον κόσμο. Πρόκειται για διφορούμενες αλληγορικές συνθέσεις με κυρίαρχο το μπλε ελεγειακό χρώμα. Σαν μια διάφανη λυπητερή τοιχοποιία με δραματικές σκηνές έντασης και απειλής που εναλλάσσονται με σκηνές εξέγερσης και απελευθέρωσης. Ένας προβληματισμός για την άλλη όψη των πραγμάτων, την υπαρξιακή παρουσία, την ελευθερία, την δημοκρατία, το κάλλος, τον έρωτα, την ευφροσύνη, την παραδείσια έκσταση ως αντίδοτα, στη φρίκη, στην απειλή, στον μετεωρισμό, στην πτώση, στην αλλοτρίωση, στην σκιώδη ζωή, στις εστίες πυρκαγιάς, στην εθελούσια ύπνωση, στην δουλοπρέπεια, στα αλλεπάλληλα πένθη.

Σύγχρονοι Δεσμώτες του Πλάτωνα που πιστεύοντας τα είδωλα για αληθινές παρουσίες προσώπων, χάνονται πλανεμένοι στον κόσμο των ψευδών ειδήσεων και της λήθης. Δεμένοι με αόρατες κλωστές και  παραδομένοι στην ομηρία του πνεύματος και του σώματος. Σαν πετρωμένα αιωρούμενα αγάλματα χωρίς μνήμη και χωρίς αντίσταση στη φθορά της χειραγώγησης. Ταυτοχρόνως αναδύονται εικόνες άφθαρτης Αναγέννησης που αναδεύουν τον χώρο-χρόνο και τις μορφές. Μορφές που πνέουν ξανά. Ερωτευμένοι  χορευτές που μάχονται να ξαναβρούν το πρόσωπό τους, αγγελτήρια μουσικά όργανα, ιπτάμενα πουλιά με πελώριες φτερούγες σαν άγγελοι, τρεχαλητά αλόγων - γυμνά σώματα - το παρθένο μέρος των πραγμάτων. Η ξανακερδισμένη αλήθεια.

Η Ελένη Παυλοπούλου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Δημ. Μυταρά, όπως και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) κατά το διάστημα 1992-1997. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές με Υποτροφία του ΙΚΥ στη Ζωγραφική, στην ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες το 2014 υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ενώ έχει λάβει μέρος σε διεθνείς Art Fairs σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία: Art Athina, Art London, Art Istanbul, Art Busan στη Ν.Κορέα. Το 2017 έλαβε μέρος στην Μπιενάλε του Πεκίνου προσκεκλημένη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης, στην έκθεση ‘’Το Σώμα Η Ψυχή Ο Τόπος’’ σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου και της Διευθύντριας του ΚΣΤΘ Συραγούς Τσιάρα, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κίνας. Επίσης έχει παρουσιάσει το έργο της στη Νέα Υόρκη στην έκθεση : ‘’Γυναίκα, Μητέρα, Κόρη, Σύζυγος, Φίλη…’’υπό την επιμέλεια της διεθνούς επιμελήτριας και Kαθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, Θάλειας Βραχοπούλου στην President’s Gallery ,στο Jay College, ΝΥ.

Έχουν επιμεληθεί ατομικές της εκθέσεις ο Μάνος Στεφανίδης, η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, η Συραγώ Τσιάρα, η Θάλεια Βραχοπούλου και ο Ισπανός ελληνιστής συγγραφέας Πέδρο Ολάγια, μεταξύ άλλων. Έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων η Καλλιτεχνική Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα και στο Λονδίνο, η Τράπεζα του Ομίλου Πειραιώς, η Συλλογή Κοπελούζου, το Μουσείο Φρυσίρα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες συλλογές στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2018 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ
11DZ, Crete Street, CY1061 Nicosia
Cyprus
Τel. +357 22 766117
info@diatopos.com
www.diatopos.com